Csatatestvérek Társas-, Stratégiai-, Kártya és Szerepjáték klub
Menü
 
USE THE FORCE

 

 
A hét kérdése
Milyen rendszeresen látogatod az oldalt?

Minden nap megnézem, hátha van valami új.
Majdnem minden nap megnézem.
Hetente-kéthetente ránézek.
Ha valahová belinkelik megnézem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2011-08-06
 
Cikkek

Rettegés Arkhamban (Arkham Horror)

2014.05.08. 14:59, Nagypapi

Arkham Horror kiegészítők, avagy betekintés az őrjítő kozmikus káoszba - III. Rész

Végre elérkezett a pillanat, és felkerült az oldalra az Arkham Horror társasjáték kiegészítőit taglaló cikk harmadik, és egyben utolsó része is. A végére két nagydobozos kiegészítő maradt.
A korábbi cikkek elolvashatóak itt és itt
  

Innsmouth Horror
A Lovecraft novellákat ismerőknek valószínűleg nem kell külön noszogatás, hogy kipróbálják ezt a kiegészítőt. Innsmouth a Cthulhu-mítosz legismertebb, és legveszélyesebb helyszíne, ahol –ellentétben a többi várossal- a Mítosz erői már teljesen átvették az irányítást. A nyomozók tehát semmiféle segítségre nem számíthatnak, ha ide tévednek, és ez a doboz tartalmán is látszik, ugyanis nincsenek benne új tárgyak, sem új varázslatok, szövetségesek, vagy képzettségek. Ez részben talán annak is köszönhető, hogy a játék tervezői felismerték, nincs sok értelme még tovább növelni ezeket a paklikat, az eddigi kiegészítőkben megjelent kártyák bőven elegendőek. A nyomozók számára azért egy újdonsággal szolgál ez a kiegészítő, a Személyes Történetek (Personal Story) kártyáival. Ezek a kártyák a nyomozók karakterlapjának hátoldalán található háttértörténetekhez szervesen kapcsolódó egyéni célok (pl. bizonyos számú szörnytrófea begyűjtése), amelyeket teljesítve nyomozónk valamilyen előnnyel gyarapodik, viszont más körülmények bekövetkezése (pl. bizonyos Pánik szint elérése, vagy a nyomozó megháborodása) esetén valamilyen negatív hatás éri. Mindkét hatás a játék végéig érvényben marad, és hasonlóan a Dunwich-ban található Feladatokhoz és Küldetésekhez mérlegelni kell, mennyire van ideje és lehetősége a nyomozónknak ezek végrehajtására a Nagy Öreg jelentette veszedelem közepette. Ezzel együtt egy hangulatos, a játékot kicsit szerepjáték irányba eltoló elemről van szó. A dobozban az összes, eddig megjelent nyomozóhoz megtalálható a Személyes történet kártya (és az Innsmouth után már nem jelent meg olyan kiegészítő, ami új nyomozókat tartalmaz), tehát itt mindenki biztosan megtalálhatja kedvenc nyomozójának a személyes történetét.
Innsmouth veszélyei más módokon is testet öltenek. Dunwich-hoz hasonlóan Innsmouth-ban is nyílhatnak kapuk, és ezek között vannak Áttörések is. További probléma a Szükségállapot (Martial Law), ami akkor következik be, ha a Nagy Öreg felébredéséhez szükséges Végzetjelzők fele a lapjára került. Innentől már igen veszélyessé válik Innsmouth-ban tartózkodni: ha egy nyomozó Innsmouth-i helyszínen fejezi be a mozgását, akkor sikeres Lopakodás dobást kell tennie, különben letartóztatják, és az Innsmouth-i börtönbe kerül. Az Arkham-i rendőrőrs cellájához képest ez egy sokkal kellemetlenebb hely, itt ugyanis nem csak egy körig maradhat bezárva a nyomozó, és amíg itt marad, addig húznia kell a megfelelő találkozás pakliból, aminek hatásai a sikeres szökéstől a nyomozó feláldozásáig terjednek. Szerencsére a többi nyomozó kívülről segítheti bebörtönzött társát, de ezzel a saját bőrét is kockáztatja. Innsmouth másik veszedelme a Mélységlakók mesterkedéseinek (Deep One Rising) sávja, ami ha betelik, akkor a Nagy Öreg azonnal felébred! Erre a sávra akkor kerül jelző, ha egy Innsmouth-i szörny besétál egy Innsmouth-i Örvénybe (a Dunwich táblán lévő Örvényekhez hasonlóan), vagy ha egy kapunyitást pecsét, vagy más hatás megakadályozott. Szerencsére a nyomozók bizonyítékokat is gyűjthetnek Innsmouth-ról, és ha erre a célra elegendő Nyom-jelzőt áldoznak, akkor a Mélységlakók mesterkedéseinek sávjáról le lehet venni az összes jelzőt: a játékosok sikeresen meggyőzték a szövetségi hatóságokat, hogy rajtaütést tartsanak a városkában. Persze az erre a célra feláldozott Nyom-jelzők fájóan hiányozhatnak máshonnan, és a Mélységlakók mesterkedéseinek sávjára később ismét kerülhetnek jelzők. Az Innsmouth táblán egyébként nincsenek új külső síkok, helyükön található a fentebbi sáv, és a Nyom-jelzők lerakására szolgáló sáv is.
Innsmouth-ban is találhatók vízi helyszínek, és sok új szörny bír az Úszás képességével. Néhány helyszín eléréséhez a nyomozóknak csónakot kell bérelniük, például az Ördögzátony, vagy az alatta húzódó Mélységlakó város is csak így közelíthető meg. A Mélységlakók ráadásul az évtizedek során kereszteződtek az emberekkel, förtelmes hibrideket hozva létre. A nyomozók balszerencséjére előfordulhat, hogy az ő családfájukban is történt ilyen szentségtelen egyesülés, és az eddig rejtett gének kiütköznek rajtuk: bizonyos találkozások esetén egy speciális pakliból (Innsmouth Look) kell húznia a nyomozónak, és ha balszerencsés, akkor a nyomozója is Mélységlakóvá változik (természetesen ilyenkor új nyomozóval kell folytatni a játékot).
A dobozban két új Hírvivő is található, mindegyik Cthulhu hatalmát terjeszti ki különösképpen, de más Nagy Öreggel is használhatóak. Sőt, akár egyszerre is használhatóak, ha keményebb kihívásra vágynak a játékosok. Epic Battle Card-ok is megtalálhatóak az Innsmouth-ban újonnan megjelent Nagy Öregekhez, de a Kingsport-ban található alap pakli nélkül ezek önmagukban nem használhatók.
Összefoglalva: ebben a kiegészítőben kicsit kevesebb újdonságot találunk, mint a többiben, ellenben a hangulata verhetetlen. Kihívás szempontjából elég kemény tud lenni, de jó stratégiával leküzdhető.
Nagypapi mix ajánlata ínyenceknek: természetesen Cthulhu a leginkább illő Nagy Öreg az Innsmouth-hoz, főleg a két Hírvivővel megtámogatva. Keverni nem célszerű más kiegészítővel, mert Dunwich-hoz hasonlóan kevés kapu fog nyílni Innsmouth-ban, ami nem tesz jót a játéknak (vagy használjunk valamilyen spéci házszabályt, vagy keverési módot a Mítosz-pakli előkészítésére). Néhány új Nagy Öreg olyan szörnyeket használ követőinek, amelyek más nagydobozos kiegészítőben (Dunwich vagy Kingsport) jelentek meg, ezért ezeket a szörnyeket célszerű hozzáadni a játékhoz, ha ezek ellen a Nagy Öregek ellen folyik a játék. A Személyes történeteket bármelyik Arkham Horror-játékhoz önállóan is használhatjuk, lévén minden hozzájuk kötődő szabály a kártyákon szerepel, és nem igényelnek kiegészítő-specifikus kártyákat.
 
Miskatonic Horror
Ez a kiegészítő kilóg a többi közül, ugyanis annak ellenére, hogy nagydobozos, javarészt csak új kártyákat találunk benne. Csak akkor érdemes beruházni rá, ha a többi kiegészítőből már rendelkezünk néhánnyal, és azokat is kezdjük már kiismerni vagy unni, a Miskatonic ugyanis egyfajta meta-kiegészítő: szinte mindegyik, a játékban és a kiegészítőkben található standard és kiegészítő-specifikus paklikhoz egyaránt találunk benne új kártyákat. Tehát minél több kiegészítőnk van, annál több hasznos dolgot találunk magunknak a Miskatonic dobozában. Néhány kártya csak akkor használható, ha egyszerre több kiegészítővel is játszunk, ez a kártyákon lévő ikonokból derül ki. A kártyákon kívül még ún. Intézmények (Institution) is találhatók a dobozban, amik új lehetőségeket nyitnak meg a nyomozók számára, de hátrányokkal is járhatnak, tulajdonképpen Hírvivők és Őrzők egyszerre. Ilyen Intézmény pl. a Miskatonic Egyetem, vagy a Maffia. Végezetül a Dunwich-i Rém, mint Hírvivő is megtalálható a dobozban, ha valaki feldobná a Dunwich kiegészítőt, de nem akarja a webről letölteni, és maga kinyomtatni.
 
Eddig tehát ezek a kiegészítők jelentek meg az Arkham Horror-hoz, és úgy tűnik, az FFG mostanában inkább a hasonló témájú Mansions of Madness-re koncentrál, nincs hír további kiegészítőkről. A nyomozók és a szörnyek megvásárolhatók műanyag figura formájában is, ha valakinek erre van kedve és anyagi lehetősége, illetve díszített hatoldalú kockák is megjelentek. Mindazonáltal az eddig megjelent kiegészítők is épp elegendőek ahhoz, hogy hosszú-hosszú időre biztosítsuk a változatos Arkham Horror játékélményt. Érdemes lehet körülnézni az Interneten is, számos, rajongók által készített kiegészítő, Nagy Öreg, nyomozó, és még sok minden más is megtalálható. Ezek minősége és kreativitása eléggé változó, de érdemes keresgélni, mert sok jó minőségű munka is található közöttük. Aki pedig érez magában alkotókedvet, annak figyelmébe ajánlom a Strange Aeons nevű programot, aminek segítségével az eredetivel megegyező kinézetű kártyák, szörnyek, Nagy Öregek, és még sok minden más is előállítható.
 
Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
Cikkek
Friss bejegyzések
2014.05.08. 14:59
2014.04.08. 13:29
2014.03.24. 14:11
2014.02.24. 13:18
2014.02.06. 10:21
Friss hozzászólások
 
Esemény naptár
2021. Október
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Ovasgantni való blogok
 
Linkek
 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM