Csatatestvérek Társas-, Stratégiai-, Kártya és Szerepjáték klub
Menü
 
USE THE FORCE

 

 
A hét kérdése
Milyen rendszeresen látogatod az oldalt?

Minden nap megnézem, hátha van valami új.
Majdnem minden nap megnézem.
Hetente-kéthetente ránézek.
Ha valahová belinkelik megnézem.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2011-08-06
 
Cikkek

KÁRTYAJÁTÉK - Star Wars – The Card Game

2013.01.22. 11:38, ROLL
Star Wars – The Card Game LCG ismertető

 

Star Wars – The Card Game LCG ismertető
 
Az új év nem kisebb meglepetéssel nyitott, minthogy itthon is a boltokba került a FantasyFlightGames új LCG kártyajátéka, ami azért érdekes (legalábbis számomra), mert ismét egy Star Wars témájú játékról van szó. A kiadó nemes egyszerűséggel Star Wars – The Card Game névre keresztelte a kiadványt, ami a Decipher gondozásában kiadott CCG óta az első komolyabb próbálkozás a témában.
 

 

Az LCG-ről röviden
A FFG gondolt egy merészet, és új alapokra helyezte a gyűjtögetős kártyajátékokat, és ezt az elképzelést nevezte el Living Card Game-nek. Önmagában nem nagy újítás olyan kártyajátékot alkotni, amihez rendszeresen adnak ki kiegészítőket, így biztosítva a folyamatos vásárlást, és egyben az egyre változatosabb játék lehetőségét, hiszen ezt az ipart már évek óta űzi például a Magic: The Gathering is. Ám az FFG úgy gondolta nem teszi ki a vásárlót a sors szeszélyeinek a véletlen szerűen összeállított kiegészítőkkel, hanem azokba fixen minden új lapot beletesz, így sokkal kiszámíthatóbb, és kiegyensúlyozottabbá válik a játék. Magyarán nem kell súlyos pénzeket beleölni, csak hogy teljes lapkészlettel rendelkezzen a játékos. Úgy tűnik a FFG elképzelése működő képes tud lenni mind a piacon, mind a játékosok körében, hiszen mára már olyan neves kártyajátékokat forgalmaznak LCG rendszerben, mint a Lord of the Ring, a Game of Thrones, a Call of Chtulhu, a Warhammer: Invasion, az Android – Netrunner, és most már a Star Wars is.
 
 
Minőség és szépség
A minőséget nem nagyon részletezem, hiszen ha valakinek már volt dolga FFG kiadvánnyal, az tudja, hogy a játékok minősége nem igen szokott kívánni valót hagyni maga után. Persze mondhatjuk, hogy a lapok lehetnének kicsit strapabíróbbak, de amúgy is kártyavédőbe teszi minden jóérzésű játékos, szóval a magam részéről nem fanyalgok.
A szépsége már más tészta. Bevallom az első képeken, amiket a kiadó közzé tett, egy kicsit megbotránkoztam, és komoly aggodalommal vártam a megjelenést. Aztán a megjelenés csúszott, mert az FFG belátta, hogy ilyen képekkel bizony nem lehet piacra dobni egy ilyen patinás világban játszódó kártyajátékot, így visszadobták újra terveztetni a dolgot. Több mint fél év késéssel ugyan próbára tették a rajongók türelmét, de kétségtelenül jót tett grafikai dizájnnak. Szerintem a képek szépek és egységes hangulatot sugároznak. Egyetlen kritika a központi karakterek ábrázolása esetén érheti az alkotókat, de őket is meg lehet szokni. A járművek viszont gyönyörűek, ahogy azt már az X-wing játék lapjain is megcsodálhattuk.
 
 
A játék menete
Az egyenlőre két játékost támogató játékban természetesen az Erő világos és sötét oldala feszül egymásnak. A világos oldalon a Jedik, a felkelők valamint a csempészek és kémek szövetségei, míg a másik oldalon a Sithek, a Birodalom illetve galaxis söpredéke alkotja a fő erőket.

Mint minden valamire való kártyajáték, itt is lehetőség van egyéni paklik  összeállítására, bár itt nem laponként kell összerakni a paklit, hanem objektívákat kell választani, legalább tízet. Minden objektíva mellé jár öt meghatározott lap, így a játék során lesz tíz objektívánk és egy ötven lapból álló paklink. Az objektívák közül véletlenszerűen húzunk és fedjük fel őket, egy időben három darab lesz játékban. Az objektívák általában valami előnyt jelentenek a játékos részére, és erőforrásokat termelnek. A játék során a kézben tartott lapokat erőforrások árán tudjuk majd kijátszani, kimerítve ezzel az objektívát. Általában körbeül hat kézben tartott lapból gazdálkodhatunk, ezek lehetnek egység, sors, esemény és erősítés kártyák.
Egységekkel tudunk támadni, védekezni, és őket tudjuk felvértezni Erővel, különböző ikonokkal vannak ellátva, jelezve, hogy milyen harci tevékenységben remekelnek. Az esemény kártyák amolyan azonnali hatások, ami kijátszva kifejti a hatását, és egyből a dobott lapok közé kerül. Erősítés kártyákat csatolnunk kell valamihez, hogy erősebbé tegyük azt a lapot vagy területet, amihez csatoljuk. A Sors kártyáknak különös szerepe van, erről majd később írok.
Miután egyre-másra kijátszottuk a lapjainkat, kimerítve ezzel az erőforrást biztosító objektívákat, eljutunk az összecsapás fázisig. Az összecsapás során az ellenfél objektíva kártyái ellen intézünk támadást. Kiválasztjuk a támadókat, az ellenfél a védőket, és….és itt jön egy érdekes lépés. Az összecsapás előtt mind a két játékos felváltva lapokat tesz a kezéből képpel lefelé. Miután mind a ketten passzoltak, felfedik a kijátszott lapokat, és itt lesz szerepe a sors kártyáknak, amik ezen fázis során fejtik ki hatásukat. Ha a sorskártyákon túl vagyunk, összeszámoljuk a kirámolt lapokon lévő Erő ikonokat, és akinek több van, az kerül előnyösebb helyzetbe, kezdheti a támadást, és használhat extra ikonokat. A támadás során sérülést okozhatunk az objektívának, a harcban részt vevő egységeknek, vagy csak egyszerűen kimerítjük az ellenél egységeit, hogy ne tudjon velük cselekedni. Minden ellenséges objektívát egyszer támadhatunk meg körönként. Ha ezzel is megvagyunk, akkor jön egy érdekes és fontos fázis, ahol a játékos Erő kártyát rendelhet a játékban lévő egységéhez. Az utolsó lépésben eldől, hogy melyik félnek van nagyobb uralma az Erő felett, és ennek megfelelően állítjuk az egyensúly jelzőt sötét vagy világos oldalával felfelé. Ennek minden kör elején van szerepe, hiszen ha épp az a játékos van soron, akinek kedvez az egyensúly jelző, az egy lépéssel közelebb kerül a győzelemhez.
A játékot eltérő feltételek mellet nyeri meg a két oldal. A sötét oldalnak a Halálcsillag számlálóját kell eltekerni 12-re, hogy megnyerje a játékot. Minden kör elején teker rajta egyet, és ha a köre kezdetén az Erő egyensúlya is felé mutat, akkor egy újabb tekerésre jogosult. A világos oldal akkor győzedelmeskedik, ha elpusztít három ellenséges objektívát. Ha a köre kezdetén az egyensúly neki kedvez, akkor azonnal bevihet egy sérülést az egyik objektívának.
 
Összegzés
Bár még csak a szabályokon rágtam át magam, és egy teszt szerű játékon vagyok túl, ami alapján aligha lehet messzemenő következtetéseket levonni, mégis úgy gondolom, hogy a Star Wars LCG egy jól sikerült kártyajáték lett. A játékidőt nem tudom elképzelni, hogy több lenne egy óránál, így aránylag gyorsnak mondható. Egyenlőre két játékossal játszható, de ígéret van olyan szabályváltozatra, ahol egyszerre több játékos is játszhat. Minden esetre én ajánlani tudom azoknak akik kedvelik a gyűjtögetős stratégiai kártyákat, vagy a Star Wars univerzumot. Aki pedig mindkettőért rajong, annak egyenesen kötelező darab.
 
 
7 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 KorábbiakLegelső hozzászólások
2013.02.05. 18:52
Tibi-the-One

Nekem az eddig látott képek alapján tetszik a grafika, ha legközelebb megyek klubba, szívesen kipróbálnám az X-wing után :) :D Vagy előtt :D

2013.01.31. 16:07
ROLL

A játék fóruma az LFG.HU oldalon: http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=21474

2013.01.25. 23:00
ROLL

Halihó!

Nah, a magam részéről csak annyit jegyeznék meg, hogy az FFG azért nem igen árul zsákba macskát, mert a doboz hátulján, a honlapjukon, és az elérhető szabályköny lapjain nem rejtik véka alá, hogy a kártyákon milyen képek láthatóak. Ha valaki egy játékot a doboz borítója alapján vásárol meg, az nem túl bölcs dolog. Amúgy meg a több mint 200 lapból szerintem csak igen kevés olyan van ami valóban gázos. Akármilyen zsugát nézünk, szerintem mind között találunk olyan lapokat, amikre kevésbbé büszkék az alkotók.

Noha a BGG lista valóban nem reveláns, azért azt nem mondanám, hogy nem lehet rá adni, legfeljebb nincs szinkronban a saját megitélésünkkel. Az viszont vitathatatlan, hogy a BBG a leginkább meghatározó jellegű oldal játékok tekintetében. Azzal meg szerintem nincs gond, hogy az első 20 helyezet között nem nagyon van 20 évnél idősebb játék. Mert lássuk be, hogy mondjuk a Geryhawk csak nekünk "öregeknek" jelent sokat, de azóta már számos játék jelent meg ami haszonló, mégis sokkal szebb és jobb (legalábbis jobban megfelel a mai elvárásoknak).

Végül, hogy egy kicsit a játékról is írjak, a mai nap játszottam két menetet is, A második már egy óra alatt lement, szóval szerintem elég gyors, és nem túl bonyolult. Nekem tetszik a rendszere és a hangulata is. Bár azt nem tudom, hogy egy kártyajáték miként adhatná vissza egy film hangulatát, nekem azért tetszik, hogy a felkelőkkel teperhetek a birodalom ellen (vagy fordítva). Volt fogjul ejtett Wookie, amit kimentettem a Birodalom markából. Volt AT-ST invázó, ami győzelmre vitte a Sötét oldalt, és volt Home One ami kiköszörülte a csorbát, és komoly csapárt mért a Birodalom érzékeny pontjára. Egyszóval jó volt a játék, és bár az első menetet csúfosan elbuktam, a második összecsapás igen izgalmas és kiegyensúlyozott volt.

2013.01.25. 16:28
Fecka

 

Fecó:

Nyilván nem játszom annyi FFG játékot mint Te, ez egy pillanatig sem volt vita tárgya. Én a Star Wars kártyajáték minőségével, pontosabban a grafikával vagyok elégedetlen. Pont emiatt csúszott a kiadás és még mindíg úgy érzem, hogy ennek ellenére elkapkodták. Hogy egy példával érzékeltessem:  A lapok grafikája jobbára köszönőviszonyban sincs a doboz borítójával! Ne haragudj, de én ezt felháborítónak tartom, mert erre azt is mondhatnánk, hogy átverés.

 A BGG toplistája: A téma megközelítése rossz. A fiatalabbak (mondjuk az 1990 után születettek) neteznek többet, ők aktívabbak a weben, ergo az ő véleményük lesz többségben. Attól ez még nem a valóságot tükrözi. Nagyon jó példa erre a Batman: Sötét lovag helyezése az IMDB-n. Agyon hypeolták a filmet mert meghalt a Heath Ledger, mindenki oda volt, hogy hú meg há, mekkora szinész volt és, hogy mekkora alkotás az a film! Meg is lett az eredménye, volt, hogy az  első helyen volt a listán... Ne vicceljünk már!!!
A BGG Top20-as listáján (Customizable) 2db olyan játék van amit 2004-előtt adtak ki ( az egyik a Netrunner első kiadása, a másik meg a Magic) és kb. 600 játék van a listán... Valóban nem adtak ki jó játékot 2004 előtt?

2013.01.24. 12:44
sotetmessias

Nem tudom Fecka hány FFG társast  vagy LCGt ismersz, játszol mondjuk egy partinál többször.

De maradjunk csak az LCG nél egyenlőre, én évek óta nyúzom a Cthulhut, Invasiont és újabban  Netrunnert

annyit mondhatok , hogy mindegyik a kártya játékok csúcsa, mi sem jobb bizonyiték erre, mint a  BGG toplistája

Pl. Cthulhu a kártyák közül a 19.

      Star wars a 7.

      LotR a 9

      Invasion a 14

      AGoT. a  15.

   Az  Netrunner meg egyenesen az első. Ez a kártyák rangsora(kb. a világon az összesé), de mindegyik igen előkelő helyen áll az összes játék között is.

Fecó

 

 

 

 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 | 2 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
Cikkek
Friss bejegyzések
2014.05.08. 14:59
2014.04.08. 13:29
2014.03.24. 14:11
2014.02.24. 13:18
2014.02.06. 10:21
Friss hozzászólások
 
Esemény naptár
2022. Május
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Ovasgantni való blogok
 
Linkek
 

Blogom olvasóit keresi, gyere, Bosch múzeumi élmény is van - Linkinlady    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Vasárnapi Regény Kvíz, gyere és válaszolj ;) - Linkinlady    *****    Tiktok,Blog,Hobby - Linkinlady Gyere és olvass    *****    Blogom új olvasóit várja    *****    FPS, TPS, indie és story játékok! Nézõi játékok! Értékes nyeremények! Nézd a streamet és csatlakozz DC közösségemhez! :)    *****    Silver Lovaspark - Legyen neked is saját lovad! Gyere és csatlakozz a G-portál legújabb lóneveldéjéhez! :)    *****    rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu    *****    Xtina Hungary - Magyarország elsõ számú Christina Aguilera rajongói oldala. KATT!    *****    Blogom új olvasóit várja - Éjszakai Virág Minden ami hobby    *****    Születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, biotérkép, fogamzási és gyermek horoszkóp Február 28 ig. 50% kedvezménnyel!    *****    FARKASMETAL--LAKATOS MUNKA-HAIDEKKER HÁLÓ - FARKASMETAL- HULLÁMRÁCS KAPU,KERÍTÉS-FARKASMETAL-LAKATOS MUNKA    *****    Sok olvasmánnyal,szoftverekkel,horoszkóp megrendelési lehetõségekkel vár a CSILLAGJÖVÕ ASZTROLÓGIA PORTÁL,csak kattints!    *****    CRIMECASESNIGHT - bûntényekkel foglalkozó oldal - CRIMECASESNIGHT    *****    --farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me